Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay; Satranç Anaokulları Müfredatına Eklenmeli.
Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, satrancın anaokulları müfredatına eklenmesi çalışmalarında çok önemli bir aşamaya geldiklerini söyledi.
Gülkız Tulay’ın yaptığı açıklamada okul öncesi kurumlarda verilen satranç eğitimi üzerine çalışan bir kurul oluşturduklarını hatırlatarak, kurulun, müfredat ve eğitmen yeterliliği konularında önemli çalışmalar yaptığını ifade etti.
Eğitim Kurulu’nun okul öncesi satranç eğitimi üzerine sürdürdüğü çalışmalarda satranç müfredatı üzerine yoğunlaştığını belirten Tulay, kurulun, kreşlerdeki satranç eğitiminin formatı, antrenörlerin izlemeleri gereken eğitim ve öğretim metotlarıyla ilgili çalışmalarının anaokulları müfredatına girmek konusunda kendilerine yön verdiğini dile getirdi.
“Anaokullarında satrancın müfredata eklenmesi çalışmalarımızda çok önemli bir aşamaya geldik” diyen Tulay, şöyle devam etti:
“Satranç bilincini yaymak için ilköğretim okullarında, liselerde ve birçok platformda da çalışmalarımız var. İşbirliği çabalarımızı sürdüreceğiz ve daha çok gencimizin satrançla tanışması için üniversitelerde daha etkin olmaya gayret edeceğiz. Önümüzdeki süreçte satrancın hem ülkemizde hem de uluslararası arenada yükselen gücünü devamlı kılacak hedeflerimiz, planlarımız var. Yerel yönetimlerle işbirliklerimizi artırıyoruz. Bu çalışmalar ve işbirlikleri sayesinde satrancı daha çok insanla tanıştırıyoruz. Bizim için önemli olan da bu.”
– “En fazla lisanslı sporcu satrançta”
Gülkız Tulay, 2012 yılında 183 bin olan lisanslı satranç sporcusu sayısının 2014 yılında 460 bini geçtiğini belirterek, Satranç Federasyonu’nun, lisanslı sporcu sayısı açısından Türkiye’de açık ara birinci olduğunu ifade etti.
Satranç kulübü sayısının da aynı dönemde 221’den 448’e yükseldiğini, 2010 yılında 48 olan satranç eğitim merkezlerinin de sayısının 200’e ulaştığını kaydeden Gülkız Tulay, sözlerini şöyle tamamladı:
“Sponsorumuzun desteğinin başarılarımızda çok önemli bir payı var. 2012’de 5 bin 584 olan Türkiye İş Bankası satranç sınıfı sayısı bugün 11 bini aştı. 2014 yılında Türk satranç tarihine geçecek çok sayıda başarıya imza atıldı. Altyapıdan A Ulusal takıma uzanan Dünya satranç arenasında yer alan prestij turnuvalarının hemen hepsinden ciddi sonuçlar ile dönüldü. Bİz önümüzdeki süreçte de çok çalışacağımızı biliyoruz. Başarı ancak planlı programlı çalışmalar sonucunda geliyor. Biz de programlarımızı hazırladık, planlarımızı yaptık ve daha çok insanımızı satrançla tanıştırmanın heyecanını yaşıyoruz.”